Chris de Waele

Chris de Waele werd in Nederland geboren, maar bracht een belangrijk gedeelte van haar jeugd daarbuiten (Italië, Griekenland, Canada) door. Haar eerste zanglessen kreeg ze al op 15-jarige leeftijd van de Roemeense zangeres Oltea Radu. Aanvankelijk werkzaam als juriste, woonde ze vanaf 1996 in Londen alwaar ze haar juridische carrière voor een muzikale besloot in te ruilen.

Ze studeerde eerst korte tijd bij Barbara Alden (Hon. Fellow London College of Music, voorheen verbonden aan de Londense Guildhall School of Music) en zette haar zangstudies te Londen voort bij de vermaarde pedagoge Elizabeth Hawes MBE (Hon. Fellow Trinity College London, Associate of the Royal Academy of Music, Former Principal Lecturer Trinity College of Music, London, Chruchill Fellow). Na haar verhuizing naar Nederland in 2002 vervolgde ze haar opleiding in Nederland aanvankelijk bij pedagoog Jon Thorsteinsson. Op dit moment werkt ze in Nederland met de deels aan De Nederlandse Opera, deels in Frankrijk aan conservatoria verbonden Franse tenor Christian Papis en met de Nederlandse tenor Leo van der Plas. Daarnaast wordt ze gecoacht door Jan Slothouwer en, op afstand, door Elizabeth Hawes.

Ze nam deel aan verschillende Masterclasses o.a. een Masterclass ‘French Opera and Song' te Londen bij Marie-Thérèse Driscoll (met “Carmen” van Bizet), een Masterclass ‘Opera Seria' tijdens het 23 e Holland Festival Oude Muziek te Utrecht bij Anthony Rolfe Johnson (met “Cleopatra” van Händel).

Vanaf 2000 tot aan haar vertrek uit Londen in 2002 was Chris als vaste soliste verbonden aan de St John-the-Evangelist, Islington, Londen waar ze kerkelijk repertoire (o.a. Bach, Mozart, en Händel) uitvoerde en waar haar wegen die van Engelse sopraan Zoë Turner kruisten.

Sinds 2002 heeft ze opgetreden met solo-recitals (opera-concerten en lied-recitals) en als soliste in oratoriumwerken van Bach, Haydn en Pergolesi: zo zong ze in Engeland op het Oxford Music Festival 2002 met een recital dat 7 talen, componisten en muziekperioden omvatte. In 2003 zong ze o.m. een recital van Arie Antiche voor Società Dante Alighieri. In 2004 zong ze de alt-solo's in het Stabat Mater van Pergolesi tijdens het jubileum concert van de Obrechtkerk in Amsterdam, samen met Zoe Turner en strijkersensemble Pergolesi Per l'Occassione. Ook in 2004 zong ze in de opera “Suor Angelica” van Puccini en gaf ze een muzikale presentatie met religieuze Joodse, Christelijke en Moslimliederen in het Bijbels Openluchtmuseum in de H. Landstichting (bij Nijmegen) en een lied-recital voor Kunst in de Kamer.

Chris werkte in Engeland, België en Nederland met o.m. de pianisten Lodewijk Crommelin, Cecily Lock, Margareth Marinkovic en Jan Slothouwer en organisten Antony Baldwin, Leo Driesenaar, Adrian Gunning en Werner Meert.

Naast het klassieke repertoire heeft Chris in het verleden als ‘lead-zangeres' van Rebetika- (Griekse volksmuziek) groepen in Nederland opgetreden.