Leo van der Plas - Tenor

De tenor Leo van der Plas studeerde viool en solozang aan het conservatorium te Maastricht bij resp. Robert Szreder en Mya Besselink. Hij vervolgde zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en maakte deel uit van de Opera Studio. Hij studeerde o.a. bij Christina Deutekom en Magreet Honig en nam deel aan master-classes bij Udo Reinemann, Diane Forlano en Roberta Alexander. Momenteel wordt hij gecoached door Christian Papis.

Hij zong rollen als Lucano in L'incorronazzione di Poppea , Ormindo in L'Ormindo van Cavalli, Don Basilio en Don Curzio in Le nozze di Figaro van Mozart, Paolino in Il matrimonio segreto van Cimarosa en Don Ottavio in Don Giovanni van Mozart.

Uit het operette- en musicalrepertoire beheerst hij rollen als Frederic in The pirates of Penzances , Paul in Company van Sondheim en Tony in The West Side Story van Bernstein.

Hij zong rollen bij o.a.de Nederlandse Opera, de Nationale Reisopera en Opera Trionfo en werkte met dirigenten als Hartmunt Haenchen, Kenneth Montgomery, Reinbert de Leeuw, Ed Spanjaard en Jan–Willem de Vriend.

Ook treedt hij regelmatig op als lied- en oratoriumzanger. Zo zong hij The Serenade voor hoorn, tenor en orkest van Britten en vertolkte hij de evangelistenpartij in de passionen van Bach in Spanje, België, Frankrijk en Duitsland.

Leo van der Plas werkte mee aan diverse CD-opnamen zoals Les mamelles de Térèsias van Poulenc met het Ensemble Nieuwe Muziek olv Ed Spanjaard.

In 2004 zong hij de wereldpremière van de opera Breakfast gecomponeerd door Marco Kalkman op een libretto van Maria Heiden.