Maria van Nieukerken

Maria van Nieukerken (1975) studeerde koordirectie bij Daniel Reuss aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Aan hetzelfde instituut studeerde ze enkele jaren piano bij Marcel Baudet en Alexandre Hrisanide. Ze volgde lessen koor- en orkestdirectie bij o.a. Marcus Creed, Jos van Veldhoven, Paul van Nevel, Hans van den Hombergh en Mark Shapiro (NY). In 1999 werd ze toegelaten tot de Internationale Meisterkurs Chorleitung onder leiding van Eric Ericson in Duitsland.

Tijdens het slotconcert van een masterclass o.l.v. Uwe Gronostay en Hartmut Haenchen in juni 2003, dirigeerde ze het Nederlands Kamerkoor in een werk van Jurriaan Andriessen. Maria werd in mei 2004 geselecteerd om mee te doen aan de International Competition for young Choir Conductors in Wenen. In september 2004 bereikte ze de halve finale en won als speciale prijs: de' Baerenreiter Urtext Preis'.

Maria is vaste dirigent van het semi- professionele kamerkoor PA'dam, het Nederlands Studenten Kamerkoor, kamerkoor Lingua Musica Leiden en het Groot Concertkoor Amsterdam. Met PA'dam maakte Maria diverse televisie- en radio opnames; ook bereidde ze PA'dam voor op de samenwerking met dirigenten als Frieder Bernius (tijdens het World Symposium on Choral Music) en Marcus Creed.

Daarnaast werkt ze regelmatig als assistent-dirigent en piano-repetitor, de laatste jaren o.m. voor Daniel Reuss bij o.a. Cappella Amsterdam en Collegium Vocale Gent.

Verder leidde Maria uiteenlopende projekten met zowel zangers als instrumentalisten. De afgelopen twee seizoenen dirigeerde ze bijvoorbeeld de International Bigband Rotterdam, op uitnodiging van de Stichting Rotterdams Fabrikaat, in verschillende opdrachtcomposities voor bigband en strijkers. Daarnaast leidde ze o.m. de hedendaagse opera-produktie 'Der Fahrradstandoper' van G.A. Trujillo, een produktie met solisten, koor en instrumentaal ensemble.

Met ingang van seizoen 2004/ 2005 verzorgt Maria met organist Wim Dijkstra een viertal concerten in de nieuwe serie ‘Bach in Monnickendam', waarbij steeds een kantate van Bach gecombineerd wordt met andere vocale en instrumentale Barokmuziek. PA'dam verzorgt in elk concert het vocale gedeelte. Daarnaast geeft Maria een cursus ensemble-leiding aan de docenten van de Muziekschool Barneveld en in juni a.s. een workshop voor koorzangers in de Pieterskerk Utrecht.

In het voorjaar van 2005 staan, naast de concerttournee met het Nederlands Studenten Kamerkoor, concerten met Bachs Johannes Passion en Matthäus Passion op het programma.